Билка или биле - Така народът ни нарича лечебните растения. Билките се използват от дълбока древност като средство за лечение.

Мащерка

Мащерка

Мащерката подобрява съня

 Мащерка


Помага още при различни възпаления и хрема
Мащерката се среща край пътищата и горите, още по ливадите и скалистите места.
Ароматът си, с който най-вече е известна, билката дължи на малкото съцветие от малки виолетово-розови цветчета.
С лечебна цел се използва цялата надземна част на растението, която се събира по време на цъфтеж – в месеците от май до септември, суши се и се съхранява на сухо и проветриво място.
Мащерката се използва както като общоукрепващ лек, така и с цел премахване на миризми, облекчаване на напрежението и успокояване на нервната система. Лекува травми, действайки като обезболяващо средство, използвано под формата на бани със запарка и на компреси от настойка от мащерка. При рани те се посипват с прах от изсушена и стрита билка.
С особена ефикасност растението се ползва при лечението на безсъние отново заради отпускащия и успокояващия ефект, който мащерката има.
Когато безсънието е придружено с главоболие, се препоръчват бани с топла настойка от мащерка, за които се смята, че снемат напрежението.
В козметиката мащерката също намира приложение, като особено място за нея е отделено както в съвременните парфюмерийни продукти, така и в козметиката за мъже. Голяма част от продуктите, които се предлагат за след бръснене при мъжете, се основават на антисептичното, хигиенно и освежаващо действие на растението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Луд смях