Билка или биле - Така народът ни нарича лечебните растения. Билките се използват от дълбока древност като средство за лечение.

Акация – бяла

Акация – бяла (Robinia pseudocacia L.)

Акация – бяла (Robinia pseudocacia L.)

Синоними. Бял салкъм.
Разпространение. Вирее из цялата страна, издържа на сухи, бедни на азот и киселини почви. Отглежда се като културно растение.
Използваема част. Цветовете, листата и кората. Цветовете и листата се берат по време на цъфтежа. Сушат се на сянка и се съхраняват на сухо място.
Химичен състав. Цветовете на бялата акация съдържат етерично масло, флавоноиди, танини. В кората се намират даровни вещества.
Действие. Водните извлеци от цветовете притежават температуропонижаващо и отхрачващо действие. В по-големи дози действат очистително на дебелите черва. Спиртен извлек от млади клончета понижава повишената стомашна киселинност, притежава пикочогонно действие и понижава крьвното налягане.
Приложение. Листата и цветовете се прилагат при бронхити, трахеобронхити, високо кръвно налягане, повишена киселинност на стомашния сок, жлъчнокаменна болест, невралгии.
Начин на употреба. Половин лъжица изсушени цветове се запарват с 500 мл вряща вода. Престояват около 20 мин. Пие се по 1 кафена чашка 2-3 пъти на ден.
Внимание! Листата и кората на билката са отровни! Лечението се назначава и контролира от лекар, като се предпочитат цветовете, които се смятат за по-безвредни.

Акация

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Луд смях