Билка или биле - Така народът ни нарича лечебните растения. Билките се използват от дълбока древност като средство за лечение.

Синя тинтява

Синя Тинтява
Синята тинтява е билка, която се използва за лечението на различни състояния, засягащи апетита и храносмилателната система.
На особена популярност билката се радва заради противоглистното и противоспазматичното си действие, като едновременно с това се прилага и като апетитостимулиращ лек. Полезните страни, които растението има, усилват стомашната секреция, подобряват работата на стомашните жлези и жлъчката, като стимулират по този начин апетита. Най-често се прилага при стомашна дейност с отслабени функции, при колики в стомаха и червата, при газове, чревна атония, още при наличието на анемия и жълтеница и както вече стана дума – при паразити в червата.
Този си благодатен за здравето ефект синята тинтява дължи на съдържащите се в нея горчиви гликозиди, на ксантоните и пектина, на които е богата, на слузните вещества и така нареченото тлъсто масло. В нея се съдържат още танини, етерично масло, както и различни други полезни вещества.
Синята тинтява се среща на територията на почти цялата страна, като разпространена е най-вече в района на София, Витоша, Предбалкана и Стара планина, още из Тракойската низина, Рила, Пирин, Родопи и други планински райони у нас.
Приложението й, както вече споменахме, се свързва с лечението на определени стомашни неразположения, с липсата на апетит и проблеми с храносмилането. Синята тинтява се препоръчва още като общоукрепващо и тонизиращо средство по отношение на храносмилателната система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Луд смях