Билка или биле - Така народът ни нарича лечебните растения. Билките се използват от дълбока древност като средство за лечение.

Шипка

шипка
Синоними. Див трендафил, див гюл, кучешка шипка.
Разпространение. Расте из храсталаците, горите и каменистите места до 1600 м надморска височина.
Използваема част. Плодовете, брани след пълното им узряване, но докато са още твърди.
Химичен състав. Плодовете съдържат витамин С, В2, провитамин А, флавоноидни гликозиди, захари, пектин, плодови киселини, танини и др.
Действие. Капиляроукрепващо, запичащо и кръвоспиращо. Билката действа пикочогонно и е полезна при задръжка на течности в организма, пясък в бъбреците и жлъчния мехур, възпалителни процеси в бъбречните и пикочните пътища, кръв в урината, кървящи хемороиди. Има данни, че шипката понижава кръвната захар, влияе благоприятно при инфекциозен хепатит, засилва образуването на червени кръвни клетки, понижава холестерола в кръвта, повишава физическата работоспособност.
Приложение. При кръвоизливи от вътрешни органи, захарна болест, магарешка кашлица, трудно уринираане, хепатит, атеросклероза, анемия, пясък в бъбреците и жлъчния мехур, хронично възпаление на бъбреците (нефрит), диария, обилна менструация, витаминен недоимък.
Начин на употреба. Около 1 супена лъжица счукани плодове се вари 10 минути в 500 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.
Шипково вино се приготвя по следния начин – 500 г леко счукани сухи шипки и 500 г захар се заливат с 4 л вода. Оставя се да престои 20 дни, като съдът се разклаща ежедневно. Прецежда се и течността се пие вместо вода. Прецедените шипки могат да се използват повторно. Към шипковото вино може да се добави 1 лимон и 50 г боровинки и 250 г глогинки. При пресни плодове количеството на шипките е 1 кг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Луд смях