Билка или биле - Така народът ни нарича лечебните растения. Билките се използват от дълбока древност като средство за лечение.

Ангелика

Ангелика (Angelica archangelica L.)

Ангелика (Angelica archangelica L.)

Синоними. Лечебна пищялка.
Разпространение. Расте по влажни ливади и мочурливи места, покрай речни брегове. Цъфти през лятото.
Използваема част. Обикновено се използват корените и по-рядко листата, стъблото и плодовете. Беритбата на билката става през есента или пролетта. Растението има приятен аромат и леко горчив вкус.
Химичен състав. Корените на ангеликата съдържат етерично масло, ангелицин, ангеликова и валерианова киселина, танин, восък и др.
Действие. Възбужда апетита, стимулира стомаш креция, подобрява чревната перисталтика и по такъв начин действа газогонно. При колики в стомашно-чревни има успокояващ ефект, дължащ се на валериановата киселина. Притежава също диуретично и отхранващо действие.
Приложение. При безапетитие, намалена секреция на солна киселина в стомаха, смутено храносмилане с бронхити, трахеити, хистерия, високо кръвно налягане, жлъчни заболявания и др.
Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се запарват с 400 мл вряща вода. Врят още 5 минути. Сместа се прецежда и пие по 1/2 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.
Тинктура от корени се приготвя със спирт в съответношение 1:5. Употребява се по 20 капки в 1 кафена чашка вода, пъти на ден.
Освен това може да се приготви винен екстракт: 20 г сушени и ситно нарязани корени се накисват за 24 часа в 500 мл бяло вино. Сместта се разклаща често. Прецежда се и се пие по 1/2 винена чашка 2 пъти на ден преди ядене.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Луд смях