Билка или биле - Така народът ни нарича лечебните растения. Билките се използват от дълбока древност като средство за лечение.

Планинска Арника

Арника – планинска (Arnica montana L.)

Арника – планинска (Arnica montana L.)

Синоними. Баранник.
Разпространение. Вирее по влажни горски и планински места из средна Европа. Цъфти през юни-юли.
Използваема част. Предимно цветовете, по-малко надземната част и още по-рядко корените.
Химичен състав. Билката съдържа етерично масло, горчиво негликозидно вещество, смола, анулин, танини, галусова киселина, каротиноиди и др.
Действие. При вътрешно приложение, на запарки, извлеци и тинктури, билката притежава температуропонижаващо и пикочогонно действие. При външно приложение оказва противовъзпалително и противомикробно действие.
Приложение. При гнойни кожни инфекции, кървящи рани, натъртвания. Спиртен извлек от корените на арниката може да се употреби при припадъци, след черепномозъчни травми, изтощителни боледувания, при смутено кръвоснабдяване на крайниците и др.
Начин на употреба. Най-често се използва тинктура, като се употребява по 20-30 капки в 1 кафена чашка вода няколко пъти на ден. Запарка се приготвя като се залеят 2 супени лъжици от билката с 600 мл вода. Престоява 30 минути. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти дневно. Могат да се правят и компреси с тинктурата локално при изкълчване, кръвоизливи и натъртване.
Внимание! Билката е силно отровна и се назначава само под контрол на лекар!

1 коментар:

  1. Доктор Джеймс
    Здравейте, Казвам се д-р Джеймс Хенри от Университета в Бенин Преподавателска болница, аз съм специалист по органна хирургия и се занимаваме с закупуването на орган от хора, които искат да продават, и се намираме в Нигерия, САЩ и в Малайзия , но нашият главен офис е в Нигерия. ако сте заинтересовани да продавате бъбреците си, или продавате някаква част от органа, моля, свържете се с нас за повече информация. Свържете се с нас чрез
    Email: jameshenryhome@gmail.com
    Номер на WhatsApp: +2348110133466
    Надявайки се да чуете от вас.
    За разбирането,
    Д-р Джеймс
    ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
    УНИВЕРСИТЕТ НА БЕНИН ПРЕПОДАВАНЕ НА БОЛНИЦА.

    ОтговорИзтриване

Луд смях