Билка или биле - Така народът ни нарича лечебните растения. Билките се използват от дълбока древност като средство за лечение.

Алое

Алое (Aloe arborescens Mill.)

Алое (Aloe arborescens Mill.)

Синоними. Столетник, сабур.
Разпространение. Тропическо растение, което вирее из песъчливи и каменисти пустинни местности. У нас се отглежда като градинско културно растение. Има сочни, дебели листа. За медицински цели се използва растение на възраст от 3 до 5 години.
Използваема част. Листата, от които се получава пресен сок, който се стабилизира с 25° спирт (може и с 12° домашно червено вино).
Химичен състав. Листата на алоето съдържат антрахинови гликозиди, смолисти вещества, биогенни стимулатори и др.
Действие. Благодарение на съдържащите се в алоето органични вещества, е налице биостимулиращ, регенеративен и подобряващ възстановяването на клетките процес. По всяка вероятност биостимулиращото действие на алоето се дължи на активиране на ензимните процеси в организма. Предполага се, че алоето упражнява и противотуморно действие. Наличието на антрахинонови гликозиди обуславя изразения очистителен ефект в дебелите черва. Само в големи дози се наблюдава аналогично действие по отношение на тънките черва. Много високи дози могат да предизвикат аборт или кръвоизливи. Честата употреба на препарати от алое може да доведе до появата на хемороиди. Продължителната употреба може да предизвика увреждане на паренхима на бъбреците. Има и силно епителотонично действие. Предотвратява увреждания при радиация.
Приложение. При запек, лениви черва, лъчеви поражения, за общо укрепване на силите при тежки хронични заболявания, след хепатит, дизентерия, хемороиди, при злокачествени заболявания, очни заболявания, трудно зарастващи рани.
Начин на употреба. Настъргват се 150 г свежи листа от алое и се заливат с 350 мл червено домашно вино и 250 г пчелен мед. Сместа се разбърква и се оставя на тъмно и хладно място в продължение на 12 дни. Употребява се по следния начин: първите 5 дни – по 1 чаена лъжичка 2 часа и ядене 3 пъти на ден, а след това – по 1 супена лъжи-часа преди ядене 3 пъти на ден. За външно приложение ползват компреси, напоени с екстракт от алоето.

Алое (Aloe arborescens Mill.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Луд смях