Билка или биле - Така народът ни нарича лечебните растения. Билките се използват от дълбока древност като средство за лечение.

Плавун - Lycopodium Clavatum L.

Плавун - Lycopodium Clavatum L.



Плавун - Lycopodium Clavatum L.
Плавун - бухалковиден
Lycopodium Clavatum L.

Какво представлява
Плавун е мъховидно, винаги зелено растение, което се разстила по горската земя в един до два метра дълги ластири с фини, тънки коренчета. От ластирите израстват от седем до десет сантиметра, дълги, много меки на пипане, разклонени стъбълца. Четиригодишното растение развива през лятото жълтеникави кочани, в които съдържа цветен прашец, наричан още брашно.

Плавунът е съдържащо радий лечебно растение, което по своите силно разклонени, въжеобразни ластири и по жълтия цветен прашец на кочаните си, се различава лесно от останалите видове мъх.

Къде се среща
Той расте само по северните страни на високостъблените гори и горски окрайнини на височина над 600 метра. При непосредствено влияние на слънцето плавунът губи своята жизнеспособност.
В Австралия и Германия плавунът е под строга защита на природата. Ето защо, търговията на едро с билки се снабдява с него от северните страни, което гарантира високо качество.

При какви болести помага

На болни от подагра и ревматизъм, даже когато вече са се появили промени в ставните форми, при хроничен запек и хемороиди, се препоръчва чай от плавун. Тези обаче, които страдат от разстройство трябва много предпазливо за използват чая, тъй като могат да се появят спазми в червата.

Чаят намира широко приложение и при всички заболявания на пикочните и полови органи, при болки и втвърдявания на тестикулите, при пясък в бъбреците и бъбречни колики. Плавунът е незаменим при възпаление на черния дроб, рак на черния дроб и цироза на черния дроб.

Видове приложение

Приготвяне на чай:
Една равна чаена лъжичка плавун се попарва с 1/4 литър вряла вода и се оставя малко да покисне. На ден се пие само една чаша на глътки и то сутрин, на гладно, половин час преди закуска.
При чернодробна цироза и злокачествено чернодробно заболяване се пият две чаши на ден.

Възглавничка с плавун:
Изсушен плавун (в зависимост от големината на схванатото място 100 г, 200 г или 300 г) се напълва във възглавничка, която се поставя през нощта върху болезнените спазматични места. Тази възглавничка запазва действието си до 1 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Луд смях