Билка или биле - Така народът ни нарича лечебните растения. Билките се използват от дълбока древност като средство за лечение.

Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.

         Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.



Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.
Дилянка
Valeriana Officinalis
Валериана, Котешка билка

Описание:
Дилянката е многогодишно тревисто растение с право, просто, цилиндрично, надлъжно набраздено стъбло, високо до 1-1.5 м. Листата й са текоперести, долните – с дръжки, а горните – седящи. Цветовете са дребни, белезникави или бледорозови, събрани в големи щитовидни полусенници. Плодът е малко яйцевидно орехче, снабдено с переста хвърчилка. Коренището е вертикално, късо и дебело, отвътре кухо. От него излизат многобройни коренчета. Цъфти в периода от началото на пролетта до средата на лятото.

Разпространение:
Дилянката расте по сенчести и влажни места из горите и храсталаците в цялата страна.
Използваема част:
Използваемата част от билката е коренището.

Лечебно действие и приложение:
Корените на дилянката действат успокоително при безсъние. Извлеци от корените на дилянката успокояват нервната система и удължават естествения сън.

Екстракти и отвара от билката премахват сърдечните спазми, нормализират нарушения сърдечен ритъм и понижават кръвното налягане. Дилянката се прилага при безсъние, неврози, нервно сърцебиене, критическа възраст, болезнена менструация, епилепсия, гуша, виене на свят и др.

Чаят се приготвя от 1 чаена лъжичка от билката, която се запарва с 0,5 л вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 кафейна чашка след ядене 3 пъти на ден.

Запарка:
Билката се употребява и под формата на запарка: две чаени лъжички корени се заливат с 200 ml кипяща вода, оставят се да киснат в продължение на 1 час. След прецеждането на запарката от отварата се приема по 150 ml 2-3 пъти дневно според нуждата.

Внимание:
При продължителна употреба препаратите на дилянката причиняват храносмилателни смущения!
Да не се предозира билката, тъй като е възможно отравяне!



Може да се използва при: заболявания на нервната система, неврози, стенокардия, хипертония, язва, хемороиди, колит, хипер и хипо ацидитет, запек, ревматизъм, полова слабост, мигрена, заекване, диабет и др.

Начин на приготвяне: 1 чаена лъжичка от билката кисне 1 час в 500гр. вода. Пие се три пъти дневно по 100гр. преди ядене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Луд смях