Анасон (Pimpinella anisum L.) |
Анасон (Pimpinella anisum L.)
Синоними. Анис, бедренец.Разпространение. Градинско културно растение. Цъфти през юни и юли.
Използваема част. Плодовете се събират преди да узреят. След събирането се оставят да узреят. Плодовете са ароматни, със сладникав вкус.
Химичен състав. Плодовете съдържат етерично масло, което се състои в по-голямата си част от анетол, анизалдехид, анизкетон, анизова киселина. Освен това плодовете съдържат холин, белтъчини, танини, смолисти вещества, горчиви вещества, мазнини.
Действие. Анасонът притежава очистително, отхрачващо и успокояващо действие. Действа пикочогонно. Премахва спазмите в червата. Действа противовъзпалително, изгонва газовете от червата. Смята се, че разрушава камъните в бъбреците и пикочния мехур. Увеличава кърмата. Приложение. При бронхити, простуда, пресипнал глас, стомашно-чревни колики, образуване на газове, бъбречнокаменна болест, високо кръвно налягане, хълцане, при недостиг на кърма, нередовна менструация.
Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка плод от анасон се запарва с 400 мл вряща вода. Престоява 30 минути, гребява се по 1 кафена чашка преди ядене 3-4 пъти на Анасоновото масло може да се употребява по 1-2 капки с бучка захар 2-3 пъти дневно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар