Червените боровинки санезаменим източник на антиоксиданти |
Основните ползи, които червените боровинки оказват на здравето, се дължат на мощния антиоксидантен ефект, който те имат и който защитава клетките от свободните радикали в организма.
Потвърдени са здравословните свойства на плодовете при лечението на гъбични и други видове инфекции, както и при редица болести, поразяващи сърдечно-съдовата система.
До този момент различни изследвания бяха извели на преден план ефектът, който червените боровинки имат при възпаленията на пикочните пътища. Става дума за това, че редовната консумация на сок от малките плодове възпрепятства способността на бактериите, причиняващи инфекция на пикочните пътища, да се прикрепят към стените на клетъчните съдове и да разпространяват инфекцията.
Това си свойство плодът дължи на основната си съставка – проантоцианидин, която е открита от д-р Ейми Хауел и кръстена от нея.
Освен тази полезна страна на съставката, тя също така не позволява образуването на плаки по зъбите, освежава дъха и подобрява устната хигиена.
Очаква се в най-скоро време да бъдат разработени освежители за уста, които да съдържат проантоцианидин и да играят съществена роля при профилактиката на заболяванията на венците.
Редовната консумация на сок от червени боровинки е и идеалното средство за предпазване от язва, тъй като той убива H. Pylori – бактерията, причинител на болестта.
Няма коментари:
Публикуване на коментар