Билка или биле - Така народът ни нарича лечебните растения. Билките се използват от дълбока древност като средство за лечение.

Ангелика (Angelica archangelica L.)

Ангелика   (Angelica archangelica L.)Ангелика 
(Angelica archangelica L.)
Синоними: Лечебна пищялка.
Разпространение: Ангеликата, позната още като пищялка, е двугодишно растение. Отглежда се заради коренището, в което се съдържа етерично масло, размесено със смоли. Расте по влажни ливади и мочурливи места, покрай речни брегове. Цъфти през лятото.
Използваема част: Обикновено се използват корените и по-рядко листата, стъблото и плодовете. Беритбата на билката става през есента или пролетта. Растението има приятен аромат и леко горчив вкус.
Химичен състав: Корените на ангеликата съдържат етерично масло, ангелицин, ангеликова и валерианова киселина, танин, восък и др.
Действие: Възбужда апетита, стимулира стомаш креция, подобрява чревната перисталтика и по такъв начин действа газогонно. При колики в стомашно-чревни има успокояващ ефект, дължащ се на валериановата киселина. Притежава също диуретично и отхранващо действие.
Приложение: Ангеликата се прилага при: невротично главоболие, слабо кръвообръщение, стимулиране на кръвообращението, болезнена менструация, подобрява кръвообръщението в тазовата област, колики, газове и подуване на червата, киселини, стимулира апетита и храносмилането, стомашни язви, стомашни спазми с повръщане, заздравява слабия стомах, заболявания на органите на пикочопроводната система, подагра, стимулира дейността на бъбреците, хепатит, чернодробни смущения, затруднено дишане, хроничен бронхит, плеврит, успокоява кашлицата, настинки, възпалено гърло, ревматизъм, периодична треска, мускулни спазми и обща отпадналост.

Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.

         Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.



Дилянка (Валериана) - Valeriana officinalis L.
Дилянка
Valeriana Officinalis
Валериана, Котешка билка

Описание:
Дилянката е многогодишно тревисто растение с право, просто, цилиндрично, надлъжно набраздено стъбло, високо до 1-1.5 м. Листата й са текоперести, долните – с дръжки, а горните – седящи. Цветовете са дребни, белезникави или бледорозови, събрани в големи щитовидни полусенници. Плодът е малко яйцевидно орехче, снабдено с переста хвърчилка. Коренището е вертикално, късо и дебело, отвътре кухо. От него излизат многобройни коренчета. Цъфти в периода от началото на пролетта до средата на лятото.

Разпространение:
Дилянката расте по сенчести и влажни места из горите и храсталаците в цялата страна.
Използваема част:
Използваемата част от билката е коренището.

Лечебно действие и приложение:
Корените на дилянката действат успокоително при безсъние. Извлеци от корените на дилянката успокояват нервната система и удължават естествения сън.

Екстракти и отвара от билката премахват сърдечните спазми, нормализират нарушения сърдечен ритъм и понижават кръвното налягане. Дилянката се прилага при безсъние, неврози, нервно сърцебиене, критическа възраст, болезнена менструация, епилепсия, гуша, виене на свят и др.

Чаят се приготвя от 1 чаена лъжичка от билката, която се запарва с 0,5 л вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 кафейна чашка след ядене 3 пъти на ден.

Запарка:
Билката се употребява и под формата на запарка: две чаени лъжички корени се заливат с 200 ml кипяща вода, оставят се да киснат в продължение на 1 час. След прецеждането на запарката от отварата се приема по 150 ml 2-3 пъти дневно според нуждата.

Внимание:
При продължителна употреба препаратите на дилянката причиняват храносмилателни смущения!
Да не се предозира билката, тъй като е възможно отравяне!



Може да се използва при: заболявания на нервната система, неврози, стенокардия, хипертония, язва, хемороиди, колит, хипер и хипо ацидитет, запек, ревматизъм, полова слабост, мигрена, заекване, диабет и др.

Начин на приготвяне: 1 чаена лъжичка от билката кисне 1 час в 500гр. вода. Пие се три пъти дневно по 100гр. преди ядене.

Плавун - Lycopodium Clavatum L.

Плавун - Lycopodium Clavatum L.



Плавун - Lycopodium Clavatum L.
Плавун - бухалковиден
Lycopodium Clavatum L.

Какво представлява
Плавун е мъховидно, винаги зелено растение, което се разстила по горската земя в един до два метра дълги ластири с фини, тънки коренчета. От ластирите израстват от седем до десет сантиметра, дълги, много меки на пипане, разклонени стъбълца. Четиригодишното растение развива през лятото жълтеникави кочани, в които съдържа цветен прашец, наричан още брашно.

Плавунът е съдържащо радий лечебно растение, което по своите силно разклонени, въжеобразни ластири и по жълтия цветен прашец на кочаните си, се различава лесно от останалите видове мъх.

Къде се среща
Той расте само по северните страни на високостъблените гори и горски окрайнини на височина над 600 метра. При непосредствено влияние на слънцето плавунът губи своята жизнеспособност.
В Австралия и Германия плавунът е под строга защита на природата. Ето защо, търговията на едро с билки се снабдява с него от северните страни, което гарантира високо качество.

При какви болести помага

На болни от подагра и ревматизъм, даже когато вече са се появили промени в ставните форми, при хроничен запек и хемороиди, се препоръчва чай от плавун. Тези обаче, които страдат от разстройство трябва много предпазливо за използват чая, тъй като могат да се появят спазми в червата.

Чаят намира широко приложение и при всички заболявания на пикочните и полови органи, при болки и втвърдявания на тестикулите, при пясък в бъбреците и бъбречни колики. Плавунът е незаменим при възпаление на черния дроб, рак на черния дроб и цироза на черния дроб.

Видове приложение

Приготвяне на чай:
Една равна чаена лъжичка плавун се попарва с 1/4 литър вряла вода и се оставя малко да покисне. На ден се пие само една чаша на глътки и то сутрин, на гладно, половин час преди закуска.
При чернодробна цироза и злокачествено чернодробно заболяване се пият две чаши на ден.

Възглавничка с плавун:
Изсушен плавун (в зависимост от големината на схванатото място 100 г, 200 г или 300 г) се напълва във възглавничка, която се поставя през нощта върху болезнените спазматични места. Тази възглавничка запазва действието си до 1 година.

Коприва - Urtica Dioica

Коприва - Urtica Dioica

Коприва - Urtica Dioica



Коприва
Urtica Dioica

Копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме.
Копривата е полезна като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете.

Лечебно действие и приложение:
Листата притежават кръвоспиращо, диуретично, противоревматично действие; влияят благотворно върху обмяната на веществата, намаляват кръвната захар. Това действие се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения.

Прилага се при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство.

При екземи при деца, чай от коприва помага много. Екземите в повечето случаи имат вътрешен причинител и те трябва да се лекуват отвътре с кръвопречистващи билки.

Копривата е най-доброто кръвопречиставщо и кровообразуващо лечебно растение. И понеже тя влияе върху панкреатичната жлеза, намалява съдържанието на захар в кръвта.

Бани на цялото тяло с коприва помагат при ишиас.

Благодарение на своите кръвообразуващи ензими, тя помага при малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта.
Пясък в бъбреците и пикочния мехур се повлиява от коприва.

В българската народна медицина копривата се използва при ревматизъм, ускорено сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, кашлица, задух, водянка, жълтеница, при копривна треска, захарен диабет.

Външно приложение:
Прясна коприва се препоръчва за парене при ревматизъм и ставни болки, за бани при кожни обриви, за налагане на лапи при възпалени лимфни жлези, при подсичане, нараняване, отоци.
Пресни листа, киснати 20 дни в маслиново масло (1:10) се употребяват за мазане на рани, изгаряния, натъртвания.
Отвара от корените с оцет и вода (1:10:5) и варени 5 минути, се използва за фрикции против пърхот и за растеж на косата.

Вътрешно приложение:
2 суп.л. листа се слагат в 500 мл вода. Ври 5 мин. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.
Семената заедно с връхните части се препоръчват при захарен диабет (2 суп.л. в 1 кофичка кисело мляко, изяжда се на три пъти след ядене).
За усилване на сърдечния мускул се прилагат корените (по 1 суп.л. корени от коприва и кръвен здравец се слагат в 600 мл вода; ври 10 минути; изпива се на 4 пъти през деня преди ядене; добавя се и мед)

Внимание! При бране копривата предизвиква възпаление на кожата!



Като продукт:
Коприва
-корен или семе

Препоръчва се като кръвоспиращо, общоукрепващо, тонизиращо, диуретично и антианемично средство.

Да не се употребява при задържане на вода (едема) в резултат на увредена сърдечна и бъбречна функция.

Глухарче - Taraxacum Officinale

Глухарче - Taraxacum Officinale



Глухарче Taraxacum Officinale
Глухарче
Taraxacum Officinale
(радика, жълтиче, глушина, маслениче)

Описание:
Многогодишно тревисто растение високо до 30 см, чиято надземна част се състои от розетка от листа и цилиндрично, кухо стебло, на върха на което се намира една цветна кошничка. Листата са неправилно изрязана петура, с едри заострени дялове. Цветната кошничка е съставена от жълти, езичести цветове. Плодът е елипсовиден. Глухарчето развива късо коренище, преминаващо в дебел месест корен, дълъг до 20 см. Цъфти от ранна пролет до есента.


Разпространение:
Расте из цялата страна по песъчливи места, из ливадите и пасищата, по зелените площи на паркове и градини.

Употребяема част:
Използват се корените, събрани през есента, когато листната розетка започва да увяхва. Корените се изкопават, изчистват от пръста и от кореновата шийка и се измиват със студена вода. След отцеждане на водата корените се изсушават.

Лечебно действие и приложение:
Надземната част с корените подобрява функциите на черния дроб, действа жлъчогонно, пикочогонно, противоглистно, възбужда апетита. Лечебният ефект се дължи на съдържащите се в растението горчиви вещества, органични киселини и гликозиди. Усилва действието на подстомашната жлеза - повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерола в кръвта.
Прилага се при чернодробни заболявания, болести на пикочните пътища, хемороиди, стомашни и чревни смущения, леки форми на захарен диабет.

Използва се при кашлица, запек, екземи, водянка, подагра, болести на далака, възпаление на червата, анемия, газове, кръвохрачене, за регулиране на кръвното налягане.
• при стомашно-чревни и жлъчни заболявания
• за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система
• за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства
• пресните листа - за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет

Външно приложение: За бани при бяло течение и ревматични болки, за налагане на лапи при екземи, рани, циреи, лунички по лицето, за промивки при възпаление на очите, за гаргара при болки в гърлото. Млечният сок се препоръчва за назане при брадавици. При екзема за мазане се използва смляно цялото растение, смесено с мед и топла млечна суроватка. Прясно растение във вид на салата (подправено с лимон) се препоръчва при пролетна умора и авитаминоза.
Вътрешно приложение: 2 супени лъжици от билката се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.
• В ранна пролет пресните листа на растението се използуват за приготвяне на богата на витамини салата, от корените се прави заместител на кафето. Те се използуват и при приготвяне на лекарствени форми.  Може да бъде използвано в умерени дози за непродължително време без опасност от отравяне.
• Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение, на анемия, авитаминоза С, ате­росклероза, диабет и някои кожни болести.
• Използува се извлек, като 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 250 см3 студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден. Прилага се и пресен сок от билката, както и млади листа като салата. Корените влизат в състава на много билкови чаеве.


Като продукт:
Глухарче стрък  - стрък, корен или цвят 


Препоръчва се при: хронични екземи,чернодробни заболявания,болести на пикочните пътища,жлъчни заболявания,запек.

Луд смях